Conferinta organizata de

CU SUSTINEREA

DESPRE PROIECT

Conferinta este organizata in cadrul proiectului "PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI IN MUNICIPIUL TARGU MURES" finantat partial din bugetul local al Municipiului Targu Mures prin Directia de Asistenta Sociala Targu Mures in baza Legii 350/2005.


Conferinta este organizata de Asociatia SURYAM si Farmacia Socială in parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Rosie din Romania - Filiala Mures și cu sprijinul Universitatii de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade" - FACULTATEA DE FARMACIE si FACULTATEA DE MEDICINA - Disciplina de Sanatate Publica si Management. 


Conferința a fost creditata de Colegiul Farmacistilor din România prin adresa 368 din 31.10.2023 cu 8 credite EFC.


Scopul acestui proiect este intervenţia coerentă şi unitară, care să presupună implicarea tuturor profesionistilor din domeniul farmaceutic la nivelul Municipiului Targu Mures pentru diminuarea factorilor de risc şi întărirea factorilor de protecţie privind prevenirea consumului de droguri bazate pe produse farmaceutice deja existente, dar destinate altor utilizări decât utilizarea în scop terapeutic.


Acest eveniment va reuni specialiști și profesioniști din domeniul medical și social pentru a aborda subiecte precum identificarea și gestionarea abuzului de medicamente, recunoașterea riscurilor asociate și modalități de intervenție pentru prevenirea consumului de droguri. 


În cadrul conferinței, vom aborda aspecte precum identificarea și gestionarea abuzului de medicamente, recunoașterea potențialelor riscuri și modalități de intervenție pentru prevenirea consumului de droguri.


Vom explora rolul crucial al profesioniștilor farmaceutici în această problematică și modalitățile prin care aceștia pot contribui la reducerea acestui fenomen în comunitate.



CONTEXT

În județul Mureș consumul de droguri este prevalent în rândul adolescenților și tinerilor adulți, iar pandemia nu a dus la o scădere a consumului. Măsurile de restricție care au fost impuse de autorități nu au redus semnificativ consumul de droguri, s-a observat că a crescut interesul pentru drogurile tranzacționate online sau pentru droguri bazate pe produse farmaceutice deja existente, dar destinate altor utilizări decât utilizarea în scop terapeutic


La nivel national, un sfert dintre români folosesc medicamente prescrise corect pe reţete, dar care ajung să fie folosite în alt scop. Iar cei mai vulnerabili sunt tinerii, care folosesc medicamentele şi pentru a se droga. Adolescenţii pot să folosească ceea ce se găseşte în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte şi pentru patologia pe care aceştia o au. Uneori tinerii folosesc aceste medicamente ca să se drogheze dupa ce afla de aceste modalitati de pe internet. Şi mai grav este că unii dintre consumatori au învăţat de pe internet cum să extragă substanţele periculoase din medicamente banale.


Şi adolescenţii, dar şi adulţii tineri, care au potenţial de adicţie/dependenţă, ştiu aceste preparate care se vând in farmacii şi ştiu în plus să extragă substanţele periculoase precum  codeina, de exemplu, care ştim că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, îşi fac aceste extracţii de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte uşor prin reţete simple, dar de multe ori pot să se intoxice.


Farmaciştii si asitentii de farmacie pot avea un rol activ atunci cand constata că unele dintre medicamente nu sunt folosite în scopul declarat


În județul Mureș cele mai consumate substanțe au fost cannabisul și noile substanțe psihoactive, iar grupa de vârstă în care consumul de droguri este cel mai răspândit este cea între 14 și 25 de ani. Centrul Antidrog Târgu-Mureș studiază periodic fenomenul consumului de substanțe psihoactive, iar la nivelul județului estimează o rată de consum de peste 10% în rândul tinerilor.


Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș a făcut studii mai ales pe mediul liceal și a reieșit, în ceea ce privește consumul de droguri, un procent de 11%. Pandemia a impiedicat realizarea de studii științifice asupra populației, fie ea generală sau școlară, dar vom reîncepe să aplicăm studii atât în mediul școlar cât și în mai largul mediu social. Județul Mureș înregistrează o rată de consum de droguri ușor mai ridicată față de media națională, iar România se află pe ultimele locuri ale clasamentului european la capitolul consumului de droguri.


Raportul național privind situația drogurilor 2022, realizat de specialiștii ANA, cuprinde cele mai recente date şi informaţii legate de consumul şi traficul de droguri în România, fiind evidenţiate tendinţele de evoluţie înregistrate de ţara noastră, atât pe linia prevenirii consumului de droguri, cât şi pe cea a combaterii traficului de droguri, precum şi măsurile adoptate de instituţiile publice faţă de problematica drogurilor. Precizăm că datele analizate sunt cele înregistrate la nivelul anului 2021.


Principalele droguri consumate în România – 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).


În ceea ce priveşte decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.

În privinţa urgenţelor medicale determinate de consumul de droguri, au fost înregistrate 1.742 cazuri de urgenţe medicale, în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinație). Canabisul și noile substanțe psihoactive sunt raportate, în procente similare (27,5% pentru canabis și 26,8% pentru NSP), în peste jumătate dintre cazurile de urgențe pentru care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite.


Consumul de medicamente a fost raportat în 23,8% dintre cazurile de urgență înregistrate.


Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanți a fost menționat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină și 6,5% stimulanți, alții decât cocaina). Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 ani (77,1%).



INVITATI / LECTORI

Prof.univ.dr.farm.Daniela Lucia Muntean

Decan al Facultății de Farmacie a UMFST “G.E.Palade” Tg Mureș

Mara Toganel

reprezentant Institutia Prefectului Mures

Ion Aleodor Roman

Comisar de poliție Agenția Națională Antidrog, desemnat șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș

Prof. Univ. Dr. Vari Camil Eugen

Facultatea de Farmacie, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș

Prof. Univ. Dr. Adina Turcu-Stiolica

Universitatea de Medicina și Farmacie Craiova

Șef Lucr. Marius Cherecheș

Facultatea de Farmacie, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș

Șef Lucr. Ion Valentin

Facultatea de Farmacie, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș

Dr. Iuliu Moldovan

Director Executiv DSP Mures

Conf. Univ. Dr Radu Carmen-Corina

Director IML Targu Mures

Gabriela Pîncă

Comisar șef, Inspectoratul Județean de Poliție Mures, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității

Dr. Vlad Nekula

Medic Primar Medicina de Urgenta, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)

Felicia Botoș

Asistent social, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)

Andreia Moraru

Director Executiv Direcția de Asistență Socială Targu Mures

Macarie Ioan

Inspector şcolar pentru management instituțional, ISJ MUREȘ

Biro Rodica

Presedinte CAS Mures

Bercea Maria-Magdalena

Director Crucea Roșie Mures

Koreck Maria

Președinte Asociația Divers

Dorina Matis

jurnalist si autor

Elena Micheu

Director Executiv Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii

Maior Carmen Adriana

Psihoterapeut sistemic de familie si de cuplu

OLENA TSIUKEVYCH

Medic psihiatru ucrainean specializat in adictii, MuresHub, consultant IOM

Agenda evenimentului

09:30

Accesul în sală și înregistrarea participanților

10:00

Prof.univ.dr.farm.Daniela Lucia Muntean

Decan al Facultății de Farmacie a UMFST “G.E.Palade” Tg Mureș

Mara Toganel

reprezentant Institutia Prefectului Mures

Andreia Moraru

Director Executiv Direcția de Asistență Socială Targu Mures

Ion Aleodor Roman

Comisar de poliție Agenția Națională Antidrog, desemnat șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș

Conf. Univ. Dr Radu Carmen-Corina

Director IML Targu Mures

Gabriela Pîncă

Comisar șef, Inspectoratul Județean de Poliție Mures, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității

Dr. Iuliu Moldovan

Director Executiv DSP Mures

Biro Rodica

Presedinte CAS Mures

Macarie Ioan

Inspector şcolar pentru management instituțional, ISJ MUREȘ

Marius Dumitrescu

Antreprenor social, Administrator Farmacia Sociala, Presedinte Asociatia Suryam

12:30

Pauză de prânz & Networking

13:30

Prof. Univ. Dr. Adina Turcu-Stiolica

Universitatea de Medicina și Farmacie Craiova

Regimul juridic al medicamentelor stupefiante in farmacia comunitara si de spital. Proceduri de buna practica farmaceutica

- evidenta, depozitarea si eliberarea medicamentelor stupefiante - procedura de depozitare si distrugere a medicamentelor stupefiante si psihotrope expirate sau predate/returnate de catre pacienti - lista preparatelor care contin substante stupefiante si psihotrope (transparenta decizionala)
Prof. Univ. Dr. Vari Camil Eugen

Facultatea de Farmacie, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș

Dr. Vlad Nekula

Medic Primar Medicina de Urgenta, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)

Felicia Botoș

Asistent social, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)

Maior Carmen Adriana

Psihoterapeut sistemic de familie si de cuplu

OLENA TSIUKEVYCH

Medic psihiatru ucrainean specializat in adictii, MuresHub, consultant IOM

Dorina Matis

jurnalist si autor

Elena Micheu

Director Executiv Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii

Koreck Maria

Președinte Asociația Divers

16:00

Concluzii & Închiderea evenimentului

Moderatori

Marius Dumitrescu

Antreprenor social, Administrator Farmacia Sociala, Presedinte Asociatia Suryam

VIZI IULIA

Specialist comunicare Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile