Asociația Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă (CRCA) în parteneriat cu FARMACIA SOCIALĂ are plăcerea de a vă invita la masa rotundă cu tema „Managementul resurselor și al valorii în întreprinderile sociale auto-sustenabile” care va avea loc în data de 19 ianuarie 2022, ora 11:00 la sala Europa, etaj 1, Grand Hotel, str. Piața Victoriei nr. 28-30, Târgu Mureș. Această masă rotundă este organizată cu sprijinul partenerului național Ingenius Hub și al partenerului local, Farmacia Socială.
Acțiunea se înscrie într-un ciclu de mese rotunde „Drumul spre o economie socială sustenabilă”, inițiat de CRCA, prin care-şi propune să creeze un cadru de dialog constructiv între reprezentanții întreprinderilor sociale, ai administrației publice centrale şi locale, ai instituțiilor de învățământ şi cercetare pe teme de actualitate ale economiei sociale. În urma meselor rotunde va rezulta un memorandum ce va fi înaintat către Guvern. Participanții activi la aceste mese rotunde vor avea șansa de a fi co-semnatari ai acestui memorandum.
Prezența și participarea dumneavoastră la dezbateri vor contribui în mod cert la identificarea pistelor de ameliorare ale actualului cadru legislativ şi de dinamizare a economiei sociale în România.
Context:
Angajarea întreprinderilor sociale în activități economice de producție sau de prestări de servicii necesită accesul și mobilizarea unei varietăți de resurse umane, financiare, informaționale etc., respectiv gestionarea lor eficientă în condițiile constrângătoare ale unei piețe concurenţiale. Aceste activităţi trebuie să genereze un anumit excedent din activitatea desfășurată, pentru a fi sustenabile pe termen lung și a asigura un impact social pozitiv asupra comunităților, potrivit misiunii sociale asumate. Astfel de performanțe nu se realizează de la sine. Ele necesită competențe manageriale riguroase, pentru a permite întreprinderii să funcționeze eficient și totodată să răspundă unor nevoi sociale mai complexe și mai exigente fată de cele de pe piață tradiţională. Este vorba, printre altele, de cunoașterea specificității sectorului, de expertiză în gestionarea resurselor umane și motivarea personalului, de înțelegerea mecanismelor financiare și de guvernanță, de capacitatea de negociere și de comunicare, de sensibilitate și de empatie față de cei vulnerabili.
Obiective:
Pentru a răspunde unor nevoi concrete ale actorilor economiei sociale, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă (CRCA) își propune să creeze un cadru de dialog constructiv între reprezentanții întreprinderilor sociale, ai administrației publice centrale şi locale, ai instituțiilor de învățământ şi cercetare etc. cu privire la „Managementul resurselor și al valorii în întreprinderile sociale auto-sustenabile”. Acest dialog vizează o analiză obiectivă a modului de organizare şi de gestionare a resurselor întreprinderilor sociale, o mai bună conştientizare a spcificităţii sectorului, o examinare a mecanismelor de sprijin capabile să contribuie la creşterea valorii economice a activităţilor desfăşurate şi, în acelaşi timp, la realizarea misiunii lor sociale.