De ce să participi?
Evenimentul Abordări ergonomice & medicale ale afecțiunilor musculo-scheletice’ este organizat de Punctul Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) și Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Muncii "Alexandru Darabont" INCDPM - București, în parteneriat cu Asociația Română de Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM).
Webinar-ul își propune să prezinte informații relevante privind managementul afecțiunilor musculo-scheletice în companii din sectorul public și, respectiv, privat, având activități foarte diverse și specifice din punct de vedere al riscurilor legate de locurile de muncă ce implică deopotrivă așa numitele ’white collars’ cât și ’blue collars’.
Mai precis, un exemplu vine dintr-o mare companie din sectorul de exploatare a gazelor & petrolului (OMV Petrom) cu privire la managementul afecțiunilor musculo-scheletice pentru personalul de conducere și administrativ, pe de-o parte și, respectiv, lucrătorii din sectoarele de exploatare (de exemplu, platformele de exploatare off-shore) cu un update privind gestionarea COVID 19 în contextul trendului ascendent al pandemiei în România.
Un alt exemplu pe care vi-l propunem în webinar vine din Societatea Română de Televiziune (TVR), o instituție publică – cheie în media din România, implicînd o mare varietate de locuri de muncă de la personalul mangerial și administrativ, realizatori cu muncă de birou și până la personalul cu muncă de teren (operatori, reporteri de teren, cameramani ș.a.).
Varietatea condițiilor de muncă pentru toate aceste categorii de lucrători implică astfel managementul afecțiunilor musculo-scheletice în contextul unei mari diversități de riscuri conexe și, deci, o provocare în ceea ce privește asigurarea securității și sănătății lucrătorilor din această instituție.
Vom aduce, de asemenea, în webinar, prezentări ale unor studii realizate de medici de medicina muncii cu o solidă expertiză în domeniu și un impresionant background profesional din cadrul autorităților publice (Direcția de Sănătate Publică – București/DSPB), Universității de Medicină și Farmacie ’Carol Davila’ – București, Facultății de Medicină din cadrul Universității ’Titu Maiorescu’ – București, Societății Române de Medicina Muncii (SRMM), Clinicii de Medicina Muncii din cadrul Spitalului ’Colentina’ – București, unor mari organizații publice și private (TVR, OMV Petrom) Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii ’Alexandru Darabont’ INCDPM – București ș.a.
Astfel, va fi prezentat un studiu privind tehnici de relaxare pentru afecțiunile musculo-scheletice dureroase și disfuncționale din partea Departamentului de Recuperare al Universității de Medicină și Farmacie ’Carol Davila’ – București precum și o aplicație practică - ‘Chestionarul nordic al suprasolicitării musculo-scheletice în cabinetul medicului de medicina muncii’ din partea experților Societății Române de Medicina Muncii (SRMM).
Nu în ultimul rând, având în vedere trendul ascendent al pandemiei de COVID 19 în această perioadă în România ce afectează companiile și întreaga societate, în general, lectorii din webinar vă vor prezenta și un update privind managementul sănătății în muncă în contextul monitorizării atente a situației pandemice în organizațiile respective concomitent cu gestionarea tuturor celorlalte riscuri conexe.
Aspecte ergonomice vor fi, de asemenea, prezentate de experți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii ’Alexandru Darabont’ INCDPM – București, cu soluții practice pentru un management eficient al afecțiunilor musculo-scheletice legate de locul de muncă.
Obiectivul webinar-ului constă în identificarea celor mai frecvente și semnificative riscuri legate de locurile de muncă din aceste sectoare cu activități specifice precum și prezentarea de soluții adecvate și exemple de bune practici/studii de caz/politici manageriale adecvate, prin contribuția unor profesioniști cu experiență în domeniul securității și sănătății în muncă și nu numai - medici de medicina muncii, experți SSM, cercetători, manageri/responsabili de SSM din companii etc.
Ca întotdeauna, ne dorim un eveniment interactiv și vă invităm să vă alăturați dezbaterii noastre cu sugestiile și comentariile Dvs. pe tema propusă!
Vă mulțumim!
Cu deosebită considerație,
Georgiana Nicolescu
Manager
Punct Focal EU OSHA – România