Arhiva VIDEO

Evenimentul a fost programat sa inceapa in data de 28 iulie 2022, de la ora 13.00. Puteti urmari inregistarea evenimentului apasand butonul de mai jos.

Te rugam sa intri in cont pentru a accesa trasmisia live.

Resurse puse la dispozitie de lectorii conferinței

Te rugam sa intri in cont pentru a accesa materialele.

Organizat de

Punctul Focal EU OSHA - România

De ce să participi?


Proiecția și dezbaterea liberă pe marginea filmului documentar Rules of the Assembly Line, at High Speed’/’Regulile liniei de asamblare, la viteză maximă’ - Winner of the Healthy Workplaces Film Award 2020, din cadrul webinar-ului ‘Muncitorii sezonieri. Aspecte de legislație & Securitate și sănătate în muncă’, vă propun o perspectivă asupra problematicii muncitorilor sezonieri, în general, respectiv a muncitorilor sezonieri din Europa de Est, în special, care lucrează în diferite state UE din Occident.

 

Evenimentul este organizat de Punctul Focal al Agenței Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă și Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Muncii "Alexandru Darabont" INCDPM - București, în parteneriat cu Asociația Română de Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM).

  

Evenimentul nostru vine cu o abordare din mai multe perspective a problematicii complexe și sensibile a lucrătorilor sezonieri – aspecte legislative, asigurarea condițiilor de securitate și sănătate în muncă ale acestora, motivația de a alege această formă de muncă într-o altă țară despre care acești lucrători nu știu aproape nimic, implicații la nivel de societate, în general.

 

Filmul prezintă situația unui mare număr de muncitori sezonieri din Europa de Est care lucrează la cel mai mare abator (26 000 de porci sacrificați zilnic) dintr-un mic orășel din Germania. Sosiți în Germania în speranța unui câștig mai bun și, deci, a unui trai mai bun pentru ei și familiile lor, se vor regăsi, de fapt, că trebuie să lupte pentru supraviețuire.

 

Filmul aduce și implicațiile existente la nivel de societate, respectiv acțiunile activiștilor germani în lupta lor cu autoritățile dar și ale unor elevi de liceu ce pun sub semnul întrebării societatea capitalistă din zilele noastre, din Germania..     

 

Nu în ultimul rând, vă vom prezenta comentariile și, eventual, soluțiile propuse de experți din varii domenii pe tema sensibilă a lucrătorilor sezonieri, cu o referire și la situația particulară larg mediatizată, a muncitorilor români confruntați cu situații limită într-un abator similar din Germania, nu cu mult timp în urmă.   

Astfel, ne propunem să discutăm, în paralel cu tema filmului, și o situație punctuală ce a implicat lucrătorii sezonieri din România dintr-un abator din Germania, în 2020, în plină criză pandemică COVID-19. A urmat o investigație amplă a autorităților pentru identificarea modului în care au fost sau nu respectate prevederile legale precum și cerințele de securitate și sănătate în muncă, sanitare etc., pentru acești lucrători. Evenimentul a fost larg mediatizat atât în presa din România cât și în cea din Germania.

 

În finalul evenimentului, vom încerca să înțelegem și să tragem o concluzie privind condițiile de muncă ale muncitorilor sezonieri, motivația opțiunilor acestora în alegerea acestei forme de muncă, așteptările pe care le au, problemele de muncă și viață cu care se confruntă, întrebările pe care și le pun și la care societatea – autorități, experți, comunitate, familie -, nu pot, de cele mai multe ori, oferi soluții viabile. Cel puțin nu în acest moment..

 

Este problematica muncitorilor sezonieri numai o problemă de opțiune individulă, este o problemă a societății actuale legate de circulația liberă a forței de muncă, există alternative viabile, ce măsuri iau autoritățile, ce aduce viitorul pentru aceste persoane și pentru societate, în general?     

  

Cu ajutorul invitaților noștri, experți din varii domenii de activitate și al Dumneavoastră, vom încerca să răspundem acestor întrebări și să vă propunem câteva puncte de referință pentru dezbaterea liberă ce va urma după proiecția filmului de mai sus.     

 

Ne dorim un eveniment interactiv și vă invităm să vă alăturați dezbaterii noastre cu sugestiile și comentariile Dvs. pe tema propusă! 

 

Vă mulțumim!


Cu deosebită considerație, 

Georgiana Nicolescu

Manager Punct Focal EU OSHA – România   


Agenda evenimentului

12:50

Accesul participanților pe platforma Conferinte.ro

13:00

Ioana – Georgiana NICOLESCU

Manager al Punctului Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România

13:15

Background

Liliana DRAGOMIR

Director Executiv al Agenției de ocupare a forței de muncă (AJOFM) – Brașov

Raluca STOIAN

Inspector, Agenția de ocupare a forței de muncă (AJOFM) – Brașov

Adrian ISPĂȘOIU

Președinte al Asociației Române de Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM)

13:45

Proiecție de film - ‘Rules of the Assembly Line at High Speed’/’Regulile liniei de asamblare, la viteză maximă’- Healthy Workplace Film Award 2020

15:30

Dezbatere liberă

Alina Voinea

Psiholog clinician, membru al Colegiului Psihologilor din România, Senior PR consultant

Sesiune Q & A / Comentarii din partea participanților la webinar pe marginea filmului prezentat

16:15

Concluzii & Închiderea evenimentului

Invitati

Ioana – Georgiana NICOLESCU

Manager al Punctului Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România

Adrian ISPĂȘOIU

Președinte al Asociației Române de Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM)

Liliana DRAGOMIR

Director Executiv al Agenției de ocupare a forței de muncă (AJOFM) – Brașov

Raluca STOIAN

Inspector, Agenția de ocupare a forței de muncă (AJOFM) – Brașov

Moderator

Alina Voinea

Psiholog clinician, membru al Colegiului Psihologilor din România, Senior PR consultant