Cele doua seminare sunt programate sa inceapa in data de 26 iunie 2025, de la ora 10.00 si de la ora 13.30. Evenimentele se pot viziona LIVE apasand butoanele de mai jos la ora inceperii.
Seminarul Național Online “Schimbările climatice & Condițiile de muncă. Lucrul în condiții de căldură excesivă” este organizat de Punctul Focal al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România și Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” (INCDPM) - București, în parteneriat cu Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM).
Evenimentul își propune să investigheze în ce măsură putem face față provocărilor generate de schimbările climatice, mai exact, lucrul în condiții de temperatură extremă/căldură excesivă.
Vom încerca să evidențiem, în particular, riscurile legate de expunerea profesională la temperaturi ridicate pentru acele categorii de lucrători care își desfășoară activitatea la interior și/sau la exterior (șantiere de construcții, agricultură, HORECA, retail, munca de birou etc.) și să analizăm efectele acestora asupra sănătății fizice și psihice a lucrătorilor.
Vom discuta, de asemenea, modalitățile de a evita expunerea profesională la căldură excesivă și, în cazul în care aceasta nu este posibil, să identificăm soluții eficiente pentru a reduce efectele căldurii extreme prin masuri de prevenire și protecție, inclusiv măsurile organizaționale ce pot fi implementate în astfel de situații.
Evenimentul va include și prezentarea Ghidului EU OSHA „Lucrul în conditii de căldură excesivă” / ‘Heat at Work Guide’ / 2024, urmată de o serie de prezentări ale experților invitați în webinar, într-o abordare multidisciplinară și pentru diverse sectoare de activitate, desigur dintre cele mai expuse acestor condiții de muncă generate de temperaturile extreme/căldura.
Cunoscutul personaj Napo ne va ajuta la introducerea evenimentului împreună cu o scurtă prezentare a situației curente EU OSHA privind utilizarea filmelor cu Napo în viitor.
Participanții vor fi încurajați să identifice alături de noi și alte provocări legate de efectele schmbărilor climatice, respectiv lucrului în condiții de căldură excesivă, pentru a găsi împreună soluții de prevenire și protecție, în special în acele sectoare de activitate în care aceste condiții de muncă nu pot fi evitate.
Vă mulțumim anticipat pentru interesul față de evenimentul nostru și sperăm că participarea Dvs. la acest webinar va constitui o experiență utilă în activitatea pe care o desfășurați precum și o temă necesară de reflecție asupra viitorului lumii în care trăim!
Seminarul Național Online / Proiecția & Dezbaterea filmului documentar “All that Glitters” / HWFA 2010 / “Tot ceea ce strălucește – Mai există un viitor pentru industria mineritului în România?”, este organizat de Punctul Focal al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România și Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” (INCDPM) - București, în parteneriat cu Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM).
În cadrul evenimentului, va avea loc proiecția filmului documentar ‘All that Glitters’ / „Tot ceea ce strălucește” premiat de EU OSHA - HWFA 2010, pe care vi-l propunem într-o abordare multidisciplinară determinată de dinamica contextului socio-economic din România și din lume, în general.
Ne propunem astfel să investigăm în ce măsură putem să facem față confruntării cu provocările legate de tranziția la tehnologiile „verzi“, identificând, în același timp, consecințele asupra forței de muncă din sectorul minier dar și asupra comunităților din aceste zone.
O abordare specială va fi dedicată pentru a identifica responsabilitatea individuală și colectivă ce revine atât autorităților/factori decizionali cât și comunităților din zonele miniere.
Vom discuta, de asemenea, perspectivele forței de muncă din acest sector de activitate odată cu posibilitățile efective de reconversie profesională în contextul dinamicii pieței muncii de azi.
Evenimentul va include astfel o dezbatere multidisciplinară pe marginea filmului documentar ’All that Glitters’ / „Tot ceea ce strălucește” premiat de EU OSHA - HWFA 2010, în care vom evidenția și aspectele psihologice legate de protagoniștii filmului, în contextul riscurilor noi și emergente asociate noilor forme de muncă.
Filmul are și tușe emoționante tratate cu umor, respect și empatie față de protagoniști de către autorii filmului, deși rămân întrebările grave privind locurile de muncă de astazi.
Participanții vor fi încurajați să identifice alături de noi atât oportunitățile cât și provocările legate de tranziția la economia verde și apariția unor noi forme de muncă, în contextul digitalizării și robotizării și al noilor riscuri legate de acestea, pentru a ne păstra un mediu și un stil de viață sănătoase.
Vă mulțumim anticipat pentru interesul față de evenimentul nostru și sperăm că participarea Dvs. la acest webinar va constitui o experiență utilă în activitatea pe care o desfășurați precum și o temă de reflecție asupra viitorului lumii în care trăim confruntate cu provocări majore – tranziția la economia verde, digitalizarea, riscurile noi și emergente, noile forme de muncă & îmbătrânirea forței de muncă ș.a.!