Evenimentul a fost programat sa inceapa in data de 23 iunie 2022, de la ora 10.00. Puteti urmari inregistrarea apasand butonul de mai jos.
De ce să participi?
Evenimentul ‘Roadmap on Carcinogens’/Roadmap privind agenții cancerigeni. Update și oportunități de implementare la nivel național & Abordări privind managementul produșilor medicali la locul de muncă este organizat de Punctul Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) și Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Muncii "Alexandru Darabont" INCDPM - București.
Webinar-ul își propune să prezinte informații actualizate privind inițiativa Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) în domeniul managementului agenților cancerigeni, în colaborare cu autoritățile competente de securitate și sănătate în muncă dintr-o serie de state UE și, respectiv, cu Punctele Focale Naționale din aceste state.
Concomitent, vom încerca să identificăm, împreună cu partenerii noștri, și oportunitățile de abordare a acestei inițiative la nivel național.
Cea de-a doua temă pe care o vom aborda în seminar are în vedere managementul produșilor medicali periculoși la locul de muncă, în particular, prepararea agenților citostatici ca parte a tratamentelor prin chimioterapie în medicina oncologică.
Mai specific, vom încerca să identificăm și să analizăm pericolele și riscurile specifice la care este expus personalul medical în procesul de preparare a citostaticelor, cu prezentarea unor soluții eficiente de protecție.
Tema este concomitent legată de elaborarea în viitorul apropiat a unui ‘Ghid pentru managementul produșilor medicali periculoși la locul de muncă’ în cadrul unui proiect în curs de realizare de către un consorțiu european dar și de un ghid similar pentru România.
Astfel, vor fi evidențiate aspecte relevante privind riscurile pentru sănătatea personalului din spitalele oncologice precum și soluții pentru o protecție eficientă – adaptarea legislației de securitate și sănătate în muncă pentru această categorie de personal, necesitatea unei abordări comprehensive pentru eliminarea/reducerea riscurilor existente, relevanța unui ghid armonizat la nivel UE ca element de bune practici.
Se va discuta, de asemenea, managementul cancerului profesional la nivelul companiilor, respectiv rolul medicului de medicina muncii în companii precum și obligațiile ce revin angajatorului pentru eliminarea/reducerea riscurilor de cancer professional prin optimizarea tehnologiilor, eliminarea/substituția produșilor cancerigeni și/sau mutageni, identificarea și implementarea unor măsuri eficiente de protecție.
Nu în ultimul rând, vor fi evidențiate dificultățile de recunoaștere a cancerului ca boală profesională în relație cu sistemul de asigurări la accidente de muncă și boli profesionale din România precum și cu posibilitățile concrete de supraveghere pe termen lung și de tratament adecvat al lucrătorilor cu istoric de expunere la astfel de substanțe.
Prezentările experților invitați în webinar vor fi urmate de o dezatere liberă pe temele propuse, având în vedere background-ul profesional al acestora – autorități, cercetători ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii ’Alexandru Darabont’ INCDPM – București, medici de medicina muncii, farmaciști, în particular farmaciști de spital, manageri de spitale oncologice, reprezentanți ai unor organizații profesionale de prestigiu (ICOH/International Committee of Occupational Health, SRMM/Societatea Română de Medicina Muncii, ANFSR/Asociația Națională a farmaciștilor de spital din România, Sindicatul Farmaciștilor din România, ARSSM/Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă etc.).
Ca întotdeauna, ne dorim un eveniment interactiv și vă invităm să vă alăturați dezbaterii noastre cu sugestiile și comentariile Dvs. pe temele propuse!
Vă mulțumim!
Cu deosebită considerație,
Georgiana Nicolescu
Manager Punct Focal EU OSHA – România