TRANSMISIUNE LIVE

Cele doua seminare sunt programate sa inceapa in data de 02 NOIEMBRIE 2023, de la ora 10.00 si de la ora 13.30. Evenimentele se pot viziona LIVE apasand butoanele de mai jos la ora inceperii.

Te rugam sa intri in cont pentru a accesa trasmisia live.

Organizator

Punctul Focal EU OSHA - România

Despre Seminarul Național Online “Favorizează condițiile precare de muncă imigrația? O abordare multidisciplinară”


De ce să participi? 

 

Seminarul Național Online “Favorizează condițiile precare de muncă imigrația? O abordare multidisciplinară precedat de Proiecția & Dezbaterea filmului documentar “A Blooming Business” (“O afacere înfloritoare”) premiat de EU OSHA - HWFA 2009, din data de 2 noiembrie 2023, orele 10:00 – 13:00, este organizat de Punctul Focal al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România și Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” (INCDPM) - București, în parteneriat cu Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM).

 

În cadrul evenimentului va avea loc proiecția filmului documentar “A Blooming Business” (“O afacere înfloritoare”), premiat de EU OSHA - HWFA 2009, pe care vi-l propunem într-o abordare multidisciplinară determinată de actualul context socio-economic din România și din lume, în general.   

 

Pornind de la tema filmului, webinar-ul își propune să investigheze în ce măsură condițiile precare de muncă favorizează imigrația, un fenomen cu o amploare din ce în ce mai mare, mai ales în zona UE. Astfel, vom încerca să evidențiem provocările majore ale acestui fenomen din punct de vedere socio-economic, demografic, umanitar, etic și, nu în ultimul rând, în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă pentru acești potențiali viitori lucrători migranți, în țările de destinație.

 

În rezumat, filmul prezintă narativul unor lucrători din Kenya care muncesc în industria horticolă. Aspecte cum sunt condițiile de muncă teribil de grele, opresiunea, abuzurile de toate felurile constituie un puternic contrast, comparativ cu afacerea înfloritoare reprezentată de industria horticolă.

 

Este lumea muncii pregătită să facă față acestui fenomen? Este societatea pregătită pentru a se confrunta cu aceste provocări majore socio-demografice și nu numai?

 

În demersul nostru, ne propunem să mergem mult mai departe pentru a evidenția aspecte ale vieții acestor imigranți odată ce aceștia devin potențiali lucrători migranți și trebuie să se adapteze la condițiile de viață și de muncă din țările respective de destinație.  

                                           

Care sunt provocările majore în ceea ce privește capacitatea acestora de a se adapta la condițiile geografice diferite, la o cultură atât de diferită, la potențialele amenințări pentru securitatea și sănătatea lor – condiții climatice, obiceiuri alimentare, cultura de securitate la locul de muncă diferite?

 

Nu ne rămâne decât să încercăm să răspundem acestor întrebări clarificând pe cât posibil aspectele de mai sus, prin dezbaterea ce va urma proiecției de film și abordarea multidisciplinară pe care v-o propunem. 

 

În final, rămân totusi o serie de întrebări – avem capacitatea necesară pentru a manageria corespunzător aceste provocări majore? Cine va fi capabil de a îndeplini această sarcină? Cui îi revine rolul major în acest demers – autorităților, sociologilor, experților în HR, securitate și sănătate în muncă, managementului companiilor, medicilor de medicina muncii, psihologilor/psihoterapeuților sau tuturor acestora într-un demers comun?

 

Sperăm ca evenimentul nostru să poată oferi soluții și/sau abordări potențiale cel puțin, astfel încât să putem aduce puțină “lumină” în aceste procese foarte complexe.

 

În esență, webinar-ul își propune să investigheze cum vom putea depăși una dintre provocările majore ale lumii de azi a muncii cu scopul de a salva lumea noastră de mâine, păstrând factorul uman în centrul tuturor preocupărilor autorităților, factorilor de decizie, experților din diverse domenii (socio-econmic, demografic, juridic, sanitar, HR, SSM etc.), în contextul societății în care trăim și ne desfășurăm activitatea. 

   

Nu în ultimul rând, ne dorim o participare activă din partea Dvs. și așteptăm cu mult interes să împărtășiți cu noi expertiza și opiniile Dvs.

 

Vă mulțumim anticipat pentru interesul față de evenimentul nostru și sperăm că participarea Dvs. la acest webinar va constitui o experiență utilă în activitatea pe care o desfășurați precum și o temă mai mult decât necesară de reflecție asupra lumii în care trăim!  

 

Vă așteptăm la webinar joi, 02/11/2023, între orele 10:00 – 13:00, pe platforma conferinte.ro!

    

 


Despre Seminarul Național Online “Sistemul de date UE - Barometrul European pentru Securitate și Sănătate în Muncă


De ce să participi? 

 

Seminarul Național Online “Sistemul de date UE - Barometrul European pentru Securitate și Sănătate în Muncă / ”EU OSH Barometer Info System”. Perspective la nivel european și național” este organizat de Punctul Focal al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România și Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” (INCDPM) - București, în parteneriat cu Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM).

 

Evenimentul își propune să vă prezinte Barometrul European pentru Securitate și Sănătate în Muncă / ”EU OSH Barometer Info System” care oferă o perspectivă de ansamblu asupra securității și sănătății în muncă în UE.

 

În același timp, seminarul se dorește o continuare a inițiativei Punctului Focal - EU OSHA - România în ceea ce privește promovarea de instrumente practice elaborate de către Agenția Europeană cu date statistice și studii comparative privind securitatea și sănătatea în muncă la nivel UE (pe țări, sectoare de activitate, categorii de lucrători etc.), un exemplu fiind proiectul ESENER 1-3 (European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks), prezentat etapă cu etapă în evenimentele noastre.   

 

În esență, Barometrul European pentru Securitate și Sănătate în Muncă este o platformă de vizualizare ce conține o mare varietate de date (statistici, sondaje și date publice din surse de la nivel UE și, respectiv, de la nivel național).

 

Mai exact, platforma conține o serie de indicatori privind aspecte cum sunt autoritățile din domeniul securității și sănătății în muncă, structurile economice și sectoriale, profilul forței de muncă, strategii și reglementări din domeniul SSM, prevenirea și, respectiv, cultura de prevenire, accidentele de muncă, bolile profesionale, starea de bine la locul de muncă etc.

 

Acest sistem de informare publică este gestionat în comun de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) și de Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (DG – EMPL / EU). 

 

Obiectivul nostru este acela de a vă face cunoscut modul în care pot fi vizualizate datele pe această platformă pentru a realiza comparații cu situația din alte țări sau cu media la nivel UE, pentru a consulta infograficele existente pe această platformă, a descărca rapoartele detaliate pe țări și/sau tematici, a face cunoscute aceste date pe social-media etc. 

 

Nu în ultimul rând, Barometrul European pentru Securitate și Sănătate în Muncă / ”EU OSH Barometer Info System”, va fi prezentat de către Dl. Ioannis ANYFANTIS, MSc, PhD, Senior Project Manager – EU OSHA care vă va oferi mai multe detalii și comentarii pe acest subiect.   

 

În concluzie, Barometrul SSM oferă informații comprehensive, fiabile și actualizate privind starea și tendințele SSM în toate țările europene și se adresează autorităților, factorilor de decizie, experților și cercetătorilor din domeniul SSM, companiilor (manageri de HR, SSM etc.).

 

În cadrul evenimentului nostru, prezentarea Barometrului UE în domeniul SSM va fi urmată de o serie de intervenții din partea unor experți SSM privind managementul eficient al riscurilor în diverse sectoare economice din România (sectorul transporturilor rutiere, prevenirea și gestionarea incendiilor) precum și proiectarea și utilizarea unor echipamente individuale de protecție (EIP) adaptate pentru diverse sectoare de activitate. 

 

„Rămâneți la curent cu cele mai recente evoluții în materie de securitate și sănătate în muncă, identificați domeniile în care se pot aduce îmbunătățiri și comparați performanțele țării Dvs.!”

(Sursa: Barometrul SSM – EU OSHA disponibil la: https://visualisation.osha.europa.eu/osh-barometer/)


Ne dorim ca seminarul să aibă caracter interactiv și vă invităm să împărtășiți cu noi expertiza și opiniile Dvs.  

 

Vă mulțumim anticipat pentru interes și disponibilitate, cu speranța că participarea Dvs. la webinar va constitui o experiență utilă în activitatea pe care o desfășurați! 


Vă așteptăm la webinar joi, 02/11/2023, între orele 13:30 - 16:30, pe platforma conferinte.ro!  nformații cuprinzătoare, fiabile și actualizate cu privire la starea și tendințele securității și sănătății în muncă în toate țările europene Bahttps://visualisation.osha.europa.eu/osh-barometer/

 

 

 rometrul SSM oferă informații cuprinzătoare, fiabile și actualizate cu privire la staretrul SSM oferă informații cuprinzătoare, fiabile și actualizate cu privire la starea și tendințele securității și sănătății în muncă în toate țările europene  

AGENDA EVENIMENTELOR

Seminar Național Online “Favorizează condițiile precare de muncă imigrația? O abordare multidisciplinară” Proiecția & Dezbaterea filmului documentar “A Blooming Business” / “O afacere înfloritoare” / HWFA 2009

09:30

Accesul participanților pe platforma Conferinte.ro

10:00

Ioana – Georgiana NICOLESCU

Manager al Punctului Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România

Doru Costin DARABONT

Director General, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii ‘Alexandru Darabont’ INCDPM, București

10:15

Sesiunea I – Proiecția filmului “A Blooming Business” / “O afacere înfloritoare” / HWFA 2009

11:30

Dumitra IONESCU

Inspector Șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova – Inspecția Muncii

Liliana DRAGOMIR

Director Executiv al Agenției de ocupare a forței de muncă (AJOFM) – Brașov

Cristina STOICHICI

Director Executiv, AJOFM (Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă) - Prahova

Diana LUPU

CEO, Pagus Corporation, Brașov

Alina Voinea

Psiholog clinician, membru al Colegiului Psihologilor din România, Senior PR consultant

Adrian ISPĂȘOIU

Președinte al Asociației Române de Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM)

12:30

Concluzii & Închiderea evenimentului

Seminarul Național Online Sistemul de date UE - Barometrul European pentru Securitate și Sănătate în Muncă / ”EU OSH Barometer Info System”. Perspective la nivel european și național

13:00

Accesul participanților pe platforma Conferinte.ro

13:30

Ioana – Georgiana NICOLESCU

Manager al Punctului Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România

Doru Costin DARABONT

Director General, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii ‘Alexandru Darabont’ INCDPM, București

13:45

Sesiune de prezentări

Ioannis ANYFANTIS

Senior Project Manager, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA)

Adrian ISPĂȘOIU

Președinte al Asociației Române de Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM)

Nicoleta CRĂCIUN

Șef Certificare EIP, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii ”Alexandru Darabont” (INCDPM) – București.

16:00

Concluzii & Închiderea evenimentului

Invitat special

Ioannis ANYFANTIS

Senior Project Manager, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA)

Invitati

Ioana – Georgiana NICOLESCU

Manager al Punctului Focal al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA) – România

Doru Costin DARABONT

Director General, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii ‘Alexandru Darabont’ INCDPM, București

Dumitra IONESCU

Inspector Șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova – Inspecția Muncii

Liliana DRAGOMIR

Director Executiv al Agenției de ocupare a forței de muncă (AJOFM) – Brașov

Cristina STOICHICI

Director Executiv, AJOFM (Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă) - Prahova

Diana LUPU

CEO, Pagus Corporation, Brașov

Alina Voinea

Psiholog clinician, membru al Colegiului Psihologilor din România, Senior PR consultant

Adrian ISPĂȘOIU

Președinte al Asociației Române de Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM)

Daniel ALEXA

Membru ARSSM

Nicoleta CRĂCIUN

Șef Certificare EIP, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii ”Alexandru Darabont” (INCDPM) – București.

Parteneri